I veckan bjöd jag några vänner på fika. Jag hade hittat så mycket gott jag ville prova att baka så jag gjorde ett tillfälle att få prova baka allt. Jag bjöd på kokoskakor med jordgubbar, rabarberbiskvier, hallonmacarons och en svartvinbärstårta. Tårtan kändes lite krånglig så jag gjorde min egen variant och den blev okej, om än lite lös.
Svartvinbärstårta med vit choklad
Botten: 12 digestivekex
10 g mjukt smör
Mixa ihop smör och digestivekex. Tryck ut smeten i en form, ju mindre form desto högre tårta. Jag valde en form på 24cm/diameter. Ställ kallt medan du gör resten av tårtan.
Fyllning: 3 dl yoghurt med hög fetthalt. Jag tog matyoghurt med 8% fett.
1½ dl florsocket
3 dl svarta vinbär
2 gelatinblad
200 g vit choklad
2 dl grädde
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka ihop bär och florsocker. Mosa bären lätt med en slev.
Koka ihop bär och florsocker. Mosa bären lätt med en slev.
Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i bärblandningen. Rör tills gelatinet smält.
Bryt chokladen i bitar och värm med grädden i en kastrull tills chokladen smält.
Lägg yoghurten i en skål och blanda med chokladgrädden och bärblandningen. Rör tills det blir en jämn smet. Häll i kakformen och ställ kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Lossa kakan försiktigt. Jag dekorerade med vit choklad och syrénblommor men du kan även dekorera med svarta vinbär eller någon annan sorts ätliga blommor. Eller dekorera precis hur du vill!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar