tisdag 24 juni 2014

Frukostbröd i långpanna

Igår bakade jag ett nytt långpannebröd som blev riktigt gott. Jag gillar långpannebröd eftersom de bara är att stjälpa upp på en plåt och platta ut. Det är över en månad sedan jag köpte mjukt bröd på affären senast, det känns skönt att litegrann ha fått rutin på brödbaket. Sedan älskar barnen polarbröd så det får vi väl köpa någon gång emellanåt. Med min nya favorit fröknäcket så känns det som att jag inte heller behöver köpa knäckebröd på affären längre. Toppen. Just nu har jag två plåtar med just fröknäcke i ugnen, jag hittade ett recept med dinkelmjöl som jag ville prova eftersom de med mandelmjöl blev så smuligt (men burken är ändå snart slut). Jag hoppas det blir gott för då tar jag med mig en gåbortpresent i morgon när jag är bortbjuden till en jobbarkompis.

Frukostbröd med havre (recept från ica)

5 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten el. mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
8 dl vetemjöl
 
Gör så här:Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en bunke.
Värm vätskan till 37 grader, rör ner den och oljan i mjölblandningen.
Smula ner jästen och rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö över havregryn och tryck lätt så att de fastnar. (Jag strödde även på linfrön och solrosfrön).
Låt jäsa övertäcks ca 30 minuter.  
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk. Bryt dem i rutor.
 
Jag åt mina med hästkött och gurka, riktigt gott! Jag gillar när det är mycket frön i bröd, både för tuggmotståndet och att det känns extra nyttigt.

Inga kommentarer: