måndag 2 juni 2014

Leilas turbosnabba filmjölkslimpa

Äntligen har solen och värmen tittat fram igen, underbart (och här sitter jag vid datorn). Jag har tagit en promenad och plockat in lite syrén och hundkex. Det är väl underbart med vår och sommar när blommorna slår ut och man kan pryda hemmet med små buketter lite här och där. Det är väl vardagslyx om något! I rabatterna vet jag dock inte om vi kommer att få några blommor. Vi har sått både solrosor, aster och en fjärilsblandning som skulle dra till sig fjärilar, men det är inte mycket som har kommit upp ur jorden än så länge. Men smultronplantorna blommar och växer så man nästan ser det. Hoppas bara insekterna hittar dit också så att det blir några bär.
Här kommer förresten recept på ett väldigt gott och enkelt bröd, Leilas turbosnabba filmjölkslimpa. Full med nötter och nyttigheter.
 

Turbosnabb filmjölkslimpa

4½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser eller fikon
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2½ dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrö
1½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
2tsk brödkryddor
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
Hacka frukten och hasselnötterna mycket grovt, blanda med russinen och
 alla de torra ingredienserna och rör ner det i filmjölken.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet mitt i ugnen i cirka 45 minuter.
 
När jag gjorde detta bröd skippade jag aprikoser, russin och hasselnötter och körde i stället enbart på mandlar, väldigt finhackade eftersom mina barn ska äta det. Men det är det fina med det här receptet, för man kan variera det precis som man själv vill och sådana recept älskar jag. Dessutom smorde jag en form och bröade den i stället för att använda bakplåtspapper. Man kan göra vilket som.
 
 



Inga kommentarer: