Glad midsommar!
En aningen kall midsommarafton var det igår, men väldigt trevlig. Blommor i håret och dans kring midsommarstången. En tårta blev det också, med smak av rabarber och jordgubbar. Jag gillar kombinationen jordgubbar och rabarber, speciellt vid midsommar. Pavlova med rabarbergrädde och jordgubbar har jag gjort någon gång, supergott. I år blev det en tårta med rabarbermousse som jag spanat in en längre tid och äntligen fick göra. Tyvärr glömde jag ta fram tårtan 1 timme innan servering så det var som att äta glass. Tror den hade smakat mer och varit krämig och god om den bara fått tina lite. Nästa gång ska jag inte frysa in tårtan med plastfolie runt eftersom det blir sånt fult mönster på tårtan, slät ska den vara. Så jag försöker ändra det till nästa gång. Men god var den och jag kommer göra den igen, men då ställa fram den så den i tid blir krämig och god. Trots att tårtan var god så insåg jag hur mycket jag saknar den där tallriken men bara jordgubbar och grädde på, som vi brukade äta förr om midsommar. Så jag tog en rejäl tallrik till frukost i stället, snacka om lyxfrukost! Idag är det midsommardag och än så länge skiner solen, det ser lovande ut.
Rabarbermoussetårta
Botten:
1 ägg
2 äggvitor
300 g mandelmassa
4 msk kokos (jag tog det dubbla)
smör till att smörja formen
Fyllning:
500 g rabarber
1½ dl florsocker
1 krm vaniljpulver (tog även här lite extra)
2 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 g färskost
2 äggulor
1½ dl florsocker
1½ dl florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg och äggvitor till tårtbottnen i en bunke.
Riv mandelmassan grovt och blanda ned. Tillsätt hälften av kokosen.
Smörj en rund form och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter (det blev längre för mig pga att jag gjorde en mindre men högre tårtbotten än i receptet). Låt svalna helt. Ta ur kakan och diska formen, klä den med plastfolie och lägg tillbaka kakan.
Koka rabarber, socker och vaniljpulver till en kompott, ca 10 min. Lägg gelatinbladen
i kallt vatten 5 min. Mixa rabarbern om den är trådig. Rör ner gelatinbladen i den varma kompotten, låt svalna något.
Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa ihop färskost, äggulor och florsocker i en annan bunke. Blanda ned rabarberkompotten i smeten och vänd sist ned grädden. (Här fick jag lov att tillsätta röd hushållsfärg för att få tårtan rosa). Häll smeten på tårtbotten i formen. Frys i minst 4 tim. Låt tårtan stå i rumstemperatur 1 timme innan servering.
Garnera med valfri topping. Som synes valde jag chokladganache och jordgubbar.
Receptet kommer ifrån Arla, men jag gjorde lite på mitt eget sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar