Igår kväll blev det en hel del bröd bakat, tre olika sorter. Leilas snabba filmjölkslimpa, grovt havrebröd och valnötsbröd. Doften av nybakat bröd är nog den godaste som finns tycker jag, till och med godare än doften av nybakta bullar eller kakor. Jag är inte så förtjust i köpebröd, ingen smak och alldeles för mycket socker och onödiga tillsatser. Hellre gör jag mitt eget, när jag har tid. Vill man ha ekologiskt bröd så är det bara att se till att ingredienserna är ekologiska. Eftersom utbudet av ekologiska varor blivit ganska stort nu så är det inte så svårt, till min stora glädje! På tal om ekologiskt, jag skrev det här inlägget om ägg, och till min stora glädje såg jag i veckan att Hemköp kommer börja sälja ägg från just frigående höns utomhus. Toppen!
Valnötsbröd
1 l vatten
100 g jäst
1,5 kg vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
1 dl valnötter
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet. Blanda i övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt med bakduk ca 30 min.
Knåda degen på mjölat bakbord och forma till bullar som får jäsa under bakduk ca 30 min på smorda plåtar. Efter halva jästiden slår du på ugnen på 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar