torsdag 22 maj 2014

Rabarbersaft

Igår gjorde jag äntligen saft av rabarberna jag plockade i helgen. Vanligtvis brukar jag göra efter Leilas recept, men denna gången testade jag ett nytt. Saften var enkel att göra och blev väldigt god, tyckte hela familjen. Passade perfekt att ta med sig på dagens utflykt till sjön. I morgon ska jag plocka ett gäng rabarber till för äldsta sonen sa idag att han var såå sugen på rabarberpaj. Förra sommaren blev jag väldigt förtjust i pajer med knäckigt täcke så en sådan rabarberpaj får det bli. Sen ska jag nog göra rabarberknyten också, mums.
 
 

Rabarbersaft

6 dl vatten
1,5 kg rabarber
5 st kryddnejlikor
500 gram socker
1 krm natriumbensonat
 
Skölj rabarbern. Skär stjälkarna i cm-långa bitar.
Koka upp vattnet och lägg i rabarber och nejlikor.
Koka under lock tills rabarbern kokat sönder, ca 10 min.
Sila och låt saften rinna av.
Mät saften och koka upp den. Rör i sockret, 500 g per liter saft.
Koka upp saften igen och skumma väl. Rör ut natriumbensonatet i lite av den heta saften och tillsätt blandningen i saften. Häll upp saften på rena, varma flaskor. Förvaras svalt.


Inga kommentarer: