måndag 26 maj 2014

Rabarberpaj med knäcktäcke

Vilken dag, vi har hunnit med massor. Kompismys i grannstaden, läkarbesök (i 10 sekunder), trädgårdsarbete och brödbak. Riktigt storbak blev det, helt oplanerat. Men jästen i kylen började se så ledsen ut så det var lika bra att sätta igång. Tre olika sorter blev det. Härligt att kunna fylla upp frysen med hembakt, gott och nyttigt bröd!

Här kommer recept på lördagens rabarberpaj, den godaste sortens paj enligt mig.
 
 
 

Rabarberpaj

500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 4/5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
smör till formen och vaniljglass eller vaniljsås till servering
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra
ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i bitar. Lägg dem i en smord, ungssäker form.
Bred på smeten.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30-40 minuter, tills den fått fin färg.
Servera ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
 


Inga kommentarer: