Jag går inte på fik lika mycket nu för tiden som jag gjorde förut. Förr kunde jag sitta i flera timmar på ett fik, men nu minns jag inte ens när jag senast var på ett. Tidsbrist är väl den största orsaken, och sen tycker jag egentligen att det är godare med hembakat, oftast. Men mitt favoritfikabröd på fik just nu är i alla fall dubbla havreflarn med smörkräm och choklad, och idag bakade jag dom själv för första gången. Enkelt och gott!
Flarnen:
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 C. Smält smöret i en stor kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna.
Klicka ut klickar med tesked på bakplåtspappersklädd plåt. Lämna en del mellanrum för de flyter ut ganska mycket. Grädda 5-7 minuter och låt svalna på plan yta.
Smörkrämen:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 äggula
1 msk vanliljsocker
Vispa ihop ingredienserna md elvisp. Bred smörkrämen över flarnen och lägg ihop dem två och två.
Doppa i valfri choklad, själv valde jag mörk.
Kakorna bör frysas och förvaras i frys. Plockas fram en stund innan servering, annars blir de lätt sega.
Kakorna bör frysas och förvaras i frys. Plockas fram en stund innan servering, annars blir de lätt sega.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar