Rågrutor i långpanna (enligt receptet blir det ca 25 st, men det stämde inte för mig)
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
50 g smör, smält
2 dl rågmjöl
1½ tsk salt
½ dl ljus sirap
1 tsk brödkryddor
10-112 dl rågsikt
Gör så här: Lös upp jästen i en bunke med vattnet. Tillsätt smör, rågmjöl, salt, sirap, brödkryddor och rågsikt, lite i taget. Knäda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Platta ut degen i en långpanna, klädd med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel och strö över lite rågmjöl. Skär degen i rutor med en degskrapa. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna på ett galler under bakduk.
Servera med smör och hushållsost!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar