måndag 14 april 2014

Rågrutor i långpanna

Idag njuter vi av nybakta rågrutor med ost. Att baka bröd i långpanna tycker jag är väldigt smidigt, idag provade jag ett nytt bröd som blev riktigt gott, och enkelt var det. Receptet kommer från senaste numret av Hembakat (finns mycket gott att hitta i den tidningen!).


Rågrutor i långpanna (enligt receptet blir det ca 25 st, men det stämde inte för mig)

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
50 g smör, smält
2 dl rågmjöl
1½ tsk salt
½ dl ljus sirap
1 tsk brödkryddor
10-112 dl rågsikt

Gör så här: Lös upp jästen i en bunke med vattnet. Tillsätt smör, rågmjöl, salt, sirap, brödkryddor och rågsikt, lite i taget. Knäda degen kraftigt i några minuter. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Platta ut degen i en långpanna, klädd med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel och strö över lite rågmjöl. Skär degen i rutor med en degskrapa. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. 
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna på ett galler under bakduk.
Servera med smör och hushållsost! 

Inga kommentarer: