fredag 25 april 2014

Gott och snabbt bröd - utan kladd!

I min familj äter vi mycket bröd, till frukost, mellis och kvällsmacka. Men jag tycker inte att det finns så stort utbud av gott bröd i affärernas brödhyllor. Möjligtvis om de har affärsbakat bröd till försäljning, men då blir det väldigt dyrt. Billigast och godast tycker jag det blir om man bakar själv, men det är tidskrävande förståss. Min tanke är att vi till större del ska äta hembakat bröd, då slipper vi dessutom konstiga tillsatser i brödet. Idag bjuder jag på mitt favoritbrödrecept för tillfället. Det går snabbt, är gott och nyttigt och det bästa - inget kladd! 


Grovt bröd med havre - (inget kladd)

50 g jäst
0,5 l vatten, 37 grader
2 tsk salt
3 msk olivolja
8 dl vetemjöl special med fullkorn
2 dl havregryn
1 dl vetekli
1 msk mörk sirap
1 tsk brödkryddor
ägg, sesamfrön och flingsalt till dekoration

Gör så här: Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och sedan alla ingredienser. Arbeta samman till en ganska lös deg, den ska vara lite kladdig. Låt jäsa 30 min i bunken under bakduk. Slå på ugnen, 220C.

Häll ut degen i smord och bröad form (alternativt stjälp upp på bakplåtspapper på en plåt och ha ihop till önskad form och storlek). Pensla med ägg och strö över lite flingsalt och sesamfrön.

Grädda i 15 minuter på 220C. Sänk värmen till 150C och grädda ytterligare 15 minuter.

Ät och njut!

Inga kommentarer: