söndag 23 mars 2014

Banankaka med choklad och kokos

Av gårdagens bakning med bananer blev det fem små banankakor med kokos och choklad. Jag tycker att det är perfekt att ibland göra sockerkakor och liknande i små bakformar i stället för en stor, då är det bara att frysa in och plocka fram till vårens alla picknickar eller om man skulle få oväntat söndagsbesök.
När jag gör denna kaka brukar jag utgå ifrån receptet på banankaka i boken "sju sorters kakor" men göra om det lite efter eget tycke.



Banankaka med choklad och kokos

100 g smör, rumstempererat
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 bananer
½ dl kallt vatten
50 g mörk grovhackad choklad
1 dl kokos

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj och bröa en form (jag använder kokos i stället för ströbröd). 
Rör matfett och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, bikaronat och kanel, rör ner detta i smeten.
Mosa bananerna, tillsätt dem, vatten, choklad och kokos.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan kallna. Eftersom jag använde småformar igår kortades tiden ner till 30 minuter. Men gör man i en vanlig springform utgår man ifrån 1 tiumme. 

Underbart när en doft av kanel och banan lägger sig i alla rum!

Inga kommentarer: